Zomervakantie 2007

dinsdag 14 augustus 2007

Laatste dag

achenseeHelaas, het zit er weer op. Vandaag prachtig en warm weer gehad (nou ja, bijna de hele dag dan). Omdat de boel al is opgeruimd, konden we vandaag lekker rustig aan doen. Vanmorgen dus lekker in het zonnetje, kids in het zwembad.lampion_optocht
Vamiddag zijn we naar de Achensee geweest, het grootste meer van Tirol. Daar hebben we een bootje gehuurd en een half uurtje rondgevaren.
Eerst scheen hier de zon nog, maar de laatste 10 minuten op het bootje begon het opeens heel hard te regenen. Gelukkig zat er een kap op het bootje!Terug op de camping hebben we lekker in het campingrestaurant gegeten (Hausplatte, jammie jammie!). Vanavond is het weer droog en helemaal helder. Er was lichtjesfeest op de camping. De kinderen hebben vanmorgen lampionnen geknutseld en de staanplaatsen werden mooi versierd, het zag er allemaal prachtig uit.  Ons straatje was wel het mooist versierd! Volgend jaar nemen we al onze kerstverlichting maar mee.Morgen gaan we weer naar huis. We gaan niet al te vroeg weg, we proberen tussen 09.00 en 10.00 uur te gaan rijden. Donderdag zijn we dan thuis.

maandag 13 augustus 2007

Opgeruimd staat netjes

opgeruimdVanmorgen werden we wakker en het was helemaal bewolkt, terwijl ons voor vandaag toch echt zon, vooral veel zon was beloofd! Maar gelukkig, tussen de middag brak de zon door en al snel was het weer erg warm. We hebben de voortent alvast schoongemaakt en ingepakt, want de weersvoorspellingen voor morgen zijn nogal wisselend. We zien wel, de tent is nu toch al schoon en droog opgeruimd, morgen kunnen we dan nog lekker lui zijn, of in het zonnetje onder de luifel, of in de caravan als het regent.
We hebben dan ook nog alle tijd om nog even wat leuks te ondernemen voordat we woensdag weer vertrekken. Vanavond voor het laatst geskotteld, morgen gaan we uit eten.

zondag 12 augustus 2007

Edelhütte

Eindelijk weer mooi weer! Dus….wandelen. De kinderen willen graag met de nieuwe grote kabelbaan inedelhutteMayrhoven. ahornbahnDeze baan is aan het eind van de vorige zomer gebouwd en heette toen de grootste kabelbaan van Europa. Nu is het Oostenrijks grootste kabelbaan…..’
Drie jaar geleden zijn we al eens met de oude kabelbaan geweest.
We zijn toen naar de Edelhütte gewandeld, onze eerste ‘huttentocht’. Dat gaan we vandaag ook weer doen. We weten dat het daar erg mooi is.
Dus in Mayrhoven nemen we de Ahornbaan naar boven, op ruim 1900 meter. De Edelhütte ligt op 2238 meter, dus een kleine stijging te gaan. Het pad is licht stijgend en vrij rotsachtig, maar heel goed te doen. We zijn wel wat gewend inmiddels. Toch nog wel even puffen om boven te komen. Tijdens de wandeling heb je aan de ene kant een heel mooi uitzicht op het Zillertal, terwijl je schuin voor je de hut al ziet opduiken. Na een lunchpauze komen we na anderhalf uur in de hut aan. Dat is toch aardig wat sneller dan drie jaar geleden! Lekker even wat drinken en uitrusten. Daarna dalen we weer af. Dit keer over de Alpenrose alm. Ook heel erg mooi. We lopen over beekjes en wandelen tussen de koeien door. Tot Larissa’s teleurstelling zitten er ook Nederlandse koeien tussen. Terug nemen we ook weer de kabelbaan naar Mayrhoven. Vanavond bakken we lekker pannenkoeken op de skottel.

 zaterdag 11 augustus 2007

Rattenberg

rattenbergVandaag regent het af en toe een beetje. Ideaal om even een stadje te bezoeken. We zijn naar Rattenberg geweest. Rattenberg staat bekend om zijn glasblazerijen. Eerst hebben we de oude ruïne boven de stad bezocht en daarna zijn we naar het centrum gelopen.
Na uitgebreid in een glasblazerij te hebben gekeken zijn we weer naar de camping gegaan. De meiden hebben nog even kunnen zwemmen.
Morgen wordt het goed weer. We zijn van plan om dan weer te gaan wandelen.

vrijdag 10 augustus 2007

Fügen

kerk-fugen
Vandaag hebben we een beetje op de camping aangerommeld.
Vanmorgen vroeg hebben we opa en oma uitgezwaaid, die gaan weer naar huis.
De kinderen hebben vandaag lekker gezwommen en meegedaan met een spel op de animatie. Vanmiddag zijn we even het dorp in geweest (Fügen).
Het grootste gedeelte van de dag is het bewolkt geweest, af en toe liet de zon zich even zien. Ook morgen zal het weer een beetje zo zijn, maar dan wordt het weer zonniger en warmer! Hopelijk kunnen we nog een keer wandelen voordat we naar huis gaan.

Donderdag 9 augustus

Swarovski Kristallenwereld

swarovski-binnen
Vandaag valt het weer mee met het weer. Het is droog, fris en af en toe schijnt de zon. swarovskiVanmorgen hebben we rustig aan gedaan op de camping.
Vanmiddag zijn we naar de Swarovski Kristallenwereld geweest in Wattens. Kristallenwereld is opgericht na het 100-jarig bestaan van de firma Swarovski in 1995. Kristallenwereld bestaat uit een park met een alpentuin, speeltuin en doolhof.
In het midden staat het hoofd van de Reus. Hieronder bevindt zich de kristallenwereld, een tentoonstelling bestaande uit 13 zalen ingericht met kristallen kunstwerken van beroemde kunstenaars. Eén van de zalen is ingericht met de persoonlijke spullen van de reus, zoals zijn handschoenen (met heeeeel veel kristalletjes natuurlijk), wandelstok, accordeon enz., de absolute favoriet van de kinderen. Ook bevindt zich hier het grootste geslepen kristal ter wereld. Ook is er een enorme wand met 12 ton kristallen. Aan het eind van de tentoonstelling is een enorme winkel met Swarovski. Het is inmiddels de 3e keer dat we hier naar toe gaan, maar het blijft leuk!

woensdag 8 augustus 2007

Samnaun

Gisteren hebben we de dag op de camping doorgebracht.
Er werd onweer voorspeld dus durfden we het niet aan om de bergen in te gaan. Achteraf had het toch wel gekund, aan het eind van de middag kwam er pas onweer en regen, de rest van de dag was het prachtig weer. Dsamnaune camping begint inmiddels wat leeg te raken. Om ons heen zijn al veel mensen vertrokken, en niet alle plekken zijn nu direct dezelfde dag weer bezet. Ook Cor en Magriet zijn vandaag vertrokken, in de stromende regen. Deze regen heeft de hele ochtend aangehouden. Tegen de middag zijn we naar Samnaun vertrokken. Samnaun is een leuk, klein, Zwitsers belastingvrij stadje waar je alleen vanuit Oostenrijk kunt komen.  Drank, parfum, horloges, merk-zonnebrillen en sportkleding zijn hier erg goedkoop. Om de één of andere reden schijnen buitenlanders hier ook kilo’s suiker in te slaan. Er staan er zelfs pallets vol bij tankstations!
In Samnaun was het weer best aardig, wat bewolking, een paar drupjes regen en wat kouder want het stadje ligt op ongeveer 1700 m. We hebben hier zomers al wel eens in de sneeuw gelopen, maar vandaag gelukkig niet, het was ongeveer 16 graden. De weersvoorspellingen zien er ook voor morgen niet al te best uit. De kinderen willen graag naar kristallenwereld van Swarovski in Wattens, ook een leuke slecht-weer besteding!

maandag 6 augustus 2007

Zwemkampioen

Vandaag is het weer warm en zonnig. We hebben vandaag een rustdag, nou ja rustdag…..Voor de dames staat er vanmiddag een zwemwedstrijd op het programma, dus enige activiteit is er nog wel te bespeuren. Bovendien worden opa en oma vanmiddag verwacht, dus dat is ook feest. Rond 14.00 uur zijn ze er en ze blijven een paar dagen bij ons op de camping staan. Aan het eind van de middag is het dan tijd voor de zwemwedstrijd. De kinderen worden naar leeftijd ingedeeld. zwemmenLarissa schopt het tot de 2e ronde en valt dan uit.
Anniek wint de finale van haar campingvriendje Thomas en mag voor de eer nog tegen een grote vent van een jaar of 18.
Dit redt ze niet, maar het scheelt niet heel veel dus wel heel erg goed gedaan.
Anniek mag zich in elk geval campingkampioen noemen!
s ‘Avonds hebben we heerlijk in het campingrestaurant gegeten.
Wat we morgen gaan doen weten we nog niet. Eigenlijk willen we graag wandelen, maar er wordt rond de middag onweer verwacht dus het is te gevaarlijk om de bergen in te gaan. We zullen morgen de voorspellingen eerst maar eens afwachten.

zondag 5 augustus 2007

Gletschers

otztal-gletscherNadat we ons gisteren op de camping hebben vermaakt, was het vandaag weer tijd om erop uit te gaan.
Vanuit het plaatsje Sölden in het Ötztal zijn we de Ötztaler Gletscherstrasse opgereden naar de Rettenbachgletscher op bijna 2800 m hoogte. Je kunt met de auto tot aan de voet van de Gletscher rijden.
Vanaf de parkeerplaats kun je dan lopend verder naar en over de Gletscher een stuk naar boven, naar een uitzichtspunt op 3000 meter. Het was een glibberig tochtje maar zeker de moeite waard! Boven hadden we zicht op nog andere Gletschers en op mooie bergtoppen, waaronder de Wildspitze (3768 m), prachtig!
Natuurlijk zijn er nog sneeuwballen gegooid en hebben we nog in een in een opening binnen in de Gletscher gestaan. Na een eveneens glibberige tocht weer naar beneden zijn we nog doorgereden naar de Tiefenbachgletscher, ook erg mooi. Hier ging nog een kabelbaan naar boven, maar de laatste was net weg. Misschien nog iets voor volgend jaar?

vrijdag 3 augustus 2007

Innsbruck

Vannacht en vanochtend heeft het geregend. gevels_innsbruck
Rond de middag werd het droog en zijn we naar Innsbruck vertrokken. Eerst naar het Einkaufzentrum buiten de stad (voor de dames) en daarna naar de mooie oude binnenstad van Innsbruck.
En weer kon het busje niet in de parkeergarage met de dakkoffer. We kwamen er net voor de ingang achter, dus omhoog in de achteruit. Ook wel spannend. In Innsbruck zijn we een beetje door het oude stadscentrum geslenterd, door de steegjes, lans het huis met het gouden dak en natuurlijk door die enorm grote Swarovski winkel…….
Na al deze bling-bling weer te hebben aanschouwd zijn we weer naar de camping teruggekeerd, de dames hadden nl. nog een mini-disco op het programma staan!

donderdag 2 augustus 2007

Onweer en fikkie stoken

Vandaag hebben we weer een rustdag ingelast. fikkie-stoken
Vanochtend was het erg warm. Halverwege de middag kwamen er dikke wolken aanzetten, en jawel, een dikke donderbui, uiteraard vergezeld van een flinke wind en hevige regen.
Alles in veiligheid brengen levert ons en nat pak op. Nou ja, een kwartier later scheen de zon weer en kon alles weer opdrogen.
Volgens de berichten hebben we geluk gehad: een kilometertje of 10 verderop in het dal zijn er forse hagelstenen gevallen, dat had het dak van onze Adria er vast niet mooier op gemaakt…….
De lucht was net op tijd geklaard voor de Kampvuur-Bouw-Aansteek-en-Blus-Cursus van de kinderen.
Ze hebben geleerd hoe je een kampvuurtje moet bouwen, aansteken en doven. Het is allemaal gelukt en ze hebben nu een heus diploma op zak! De bedoeling was om vanavond weer een kampvuur aan te leggen voor het traditionele worstje braden op de camping.
De speciaal ontworpen stokken – met vork- waren al weer uit de dissel getrokken, maar helaas begon het aan het begin van de avond weer te onweren. Het worstje braden ging dan ook niet door. Hopelijk volgende week!

woensdag 1 augustus 2007

Tocht der tochten

Voor vandaag staat er een dikke wandeling op het programma. Deze tocht staat al lang op ons verlanglijstje: via hetfriesenberghaus-brug Friesenberghaus over de beroemde Berliner Höhenweg naar de Olpererhütte. Vorig jaar hebben we de trip naar de Olpererhütte al gemaakt. Dit was al erg indrukwekkend. De Olpererhütte is al sinds oktober vorig jaar dicht. De oude (wel erg knusse) hut is afgebroken en men is nu een nieuwe hut aan het bouwen. Wat we er van gezien hebben op de site van de Duitse Alpenvereniging (DAV) , is het niks…..Na een autorit vol files rijden we via Mayrhoven naar Breitlahner waar de Mautstrasse van de Schlegeisstausee begint. Bij de stuwdam van de Schlegeis (1790 m), één van de drie stuwmeren van het Zillertal, begint onze tocht naar het Friesenberghaus (2498 m).
Eerst door een pijnboombos (warm!), waarna we op de Friesenbergalm (2035 m) komen. Tijd voor een pauze. We genieten hier van een prachtig uitzicht over het stuwmeer. Je kunt hier zelfs Murmeltiere horen. Jammergenoeg laten ze zich niet zien.Geleidelijk aan stijgen we verder. In de verte zien we het Friesenberghaus al liggen. Dat schept weer moed omfriesenberghausdoor te gaan!
Ook zien we in de verte de 3e en laatste kabelbaan naar de Gefrorener Wand van de Hintertux liggen. Daar hebben we ook al eens bovenop gestaan!
Na drie uurtjes (incl. onze pauzes) bereiken we het Friesenberghaus.
We doen ons eerst maar eens te goed aan Buttermilch (mega vette karnemelk) en Apfelstrudel. Daarna begeven we ons op de Berliner Höhenweg, op weg naar de Olpererhütte. Volgens de bordjes zal dit 2 uurtjes in beslag nemen.
We doen er iets langer over (bijna 3, terwijl we toch goed doorgelopen hebben).
We staan op ooghoogte met mooie Gletschers en hebben het idee op het topje van de wereld te staan, zo mooi.
freisenberghaus-olpererhutteDe Berliner Höhenweg blijkt nog wel een spannend pad, we klauteren over watervalletjes, beekjes en klauteren over enorme keien en stenen.Al met al stijgen we eerst nog een kleine 200 meter, terwijl de Olpererhütte (2389 m) lager ligt dan hetFreisenberghaus. Af en toe langs behoorlijke afgronden. Na 2,5 uur is de Olpererhütte nog niet in het zicht. Dat valt dus eventjes tegen…..Twintig minuten later duikt de hut in aanbouw gelukkig ineens onder ons op. Wat jammer dat de oude is afgebroken, de nieuwe spreekt ons niet echt aan. We zijn benieuwd hoe de hut er uit ziet als hij helemaal klaar is. Wij zijn in elk geval blij de oude vorig jaar nog te hebben gezien! Er wordt nog druk getimmerd en gezaagd. Drie bouwvakkers pakken hun rugzak en beginnen aan de tocht naar beneden .
We zeggen nog tegen elkaar, ook een vak om aan zo’n hut te werken en dan iedere dan omhoog en naar beneden.
Ook wij beginnen aan de tocht naar beneden. Groot is onze verbazing als we bijna beneden zijn en daar de drie bouwvakkers weer aantreffen, op weg omhoog met een pak macaroni en toebehoren……
Eénmaal beneden (we zijn inmiddels 8,5 uur onderweg geweest) voelen we ons redelijk gesloopt en onze knietjes voelen we ook wel een beetje. Al met al een prachtige dag, hele mooie wandeling en petje af voor de kinderen! De meiden hebben zich prima gehouden!!
 

dinsdag 31 juli 2007

De oude tractor

tractor
Vandaag weer een beetje bijkomen op de camping. Het is mooi weer, wat aan de frisse kant maar in de zon is het heerlijk. De kinderen vermaken zich prima. Aan het eind van de middag gaan ze de oude tractor versieren en om 17.00 uur maakt deze een rondrit over de camping. Blijft leuk!

maandag 30 juli 2007

Salzburg

salzburgHet heeft bijna de hele nacht geregend. Bovendien is het aardig afgekoeld. Volgens de berichten zal de regen ’s ochtends wegtrekken en zal het dan weer zonnig worden, maar fris. Lijkt ons perfect om Salzburg verder te verkennen. Dus dat doen we dan ook maar.
We gaan weer naar onze parkeergarage in het grot. Dat blijkt lastig voor zo’n busje met dakkoffer.
De dakkoffer wordt net geraakt bij het inrijden, maar afgezien van wat krassen is er verder geen schade. De garage is sowieso wat laag, dus wel opletten verder. In Salzburg gaan we eerst naar de Festung Hohensalzburg.
Deze vesting torent op een berg hoog boven de stad uit.
We nemen de makkelijke weg, met het treintje naar boven. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. De vesting zelf is verder ook zeer de moeite waard. Aan het eind van de middag gaan we de Altstad nog even door. ’s Avonds terug op de camping daalt de temperatuur weer drastisch. Het zal deze nacht 3 graden worden. Brrrrrrr….

zondag 29 juli 2007

Wolfsklamm

wolffsklammVandaag alweeeeeer mooi weer! De bergen in durfden we niet aan, de bewolking hing te laag en er werd voorwolffsklamm-brug het einde van de middag nog onweer voorspeld. Dus op zoek naar een alternatief als je toch graag wilt wandelen.
Het werd de Wolfsklamm. Twee jaar geleden hebben we deze klamm ook al eensgelopen, maar het blijft mooi.
We rijden naar het plaatsje Stans. Van daaruit loop je de klamm in. Al gauw beginnen de trappetjes en klim en klauter je al verder langs de beek en zijn watervallen de kloof in.
Aan het eind (klein uurtje) wordt het pad breder en kun je nog door naar de St. Georgenberg, waar een bedevaartskerk staat.
In het bijbehorende Gasthof doen we ons te goed aan Apfelstrudel. Hadden we wel verdiend, vonden we! Daarna dalen we weer af de kloof in, terug naar de auto.
We hebben geen zin meer in koken, dus als we allemaal zijn opgefrist door douche of zwembad, gaan we lekker eten in het campingrestaurant.
De onweer is hier in het dal uitgebleven, de regen ook (op wat kleine spettertjes na).

zaterdag 28 juli 2007

Lui zijn…

Gisteren en vandaag weinig gedaan. Gisteren bleef de voorspelde regen ’s middags uit. Het was prachtig weer en warm. De kinderen hebben zich in het zwembad heerlijk vermaakt. Ook vanmorgen was het mooi weer en warm. Pas toen we na de middag na Mayrhoven gingen om wat te winkelen, begon het halverwege het dal te regenen (heel hard eigenlijk). De regen heeft niet zolang geduurd en ook toen we terug op de camping waren bleef het verder droog. De voorspellingen voor morgen zijn wat wisselen, even afwachten dus maar. Eigenlijk willen we graag weer wandelen…….

donderdag 26 juli 2007

Hexenwasser en Hohe Salve

Wederom prachtig weer vandaag en erg warm. hexenwasser
Rond de middag vertrekken we naar Hexenwasser in Söll. Hexenwasser is een watercircuitje van watervalletjes en sluisjes waar de kinderen door heen kunnen. Ideaal met dit weer. kerk-hohe_salveIn Söll nemen we de kabelbaan richting Hohe Salve. Op het tussenstation is Hexenwasser gelegen.
De kinderen vermaken zich hier geruime tijd uitstekend natuurlijk. Gewapend met waterschoentjes trotseren ze het ijskoude water. Dikke pret!
Na een tijdje hebben we het wel gezien en gaan we met de 2e kabelbaan naar de top van de Hohe Salve (1829 m). Van hieruit heb je mooi zicht op de Wilde Kaiser, de Gross Glockner, Hohe Tauern enz.
Op de top bevindt zich ook nog een klein kerkje, hierin bevinden zich gedenktekens voor bergbeklimmers die om het leven zijn gekomen.
Na boven iets gegeten en gedronken te hebben, vertrekken we weer naar beneden. Boodschappen doen en dan lekker bbq-en!

woensdag 25 juli 2007

Plauenerhütte

plauenerhutte
Vandaag prachtig weer, dus tijd om de wandelschoenen onder te binden.
We rijden richting Mayerhoven en nemen de afslag Brandberg/ Zillergrund.voor_de_plauenerhutte
We komen op een tolweg die ons richting stuwmeer Zillergrund leidt. Bij Bärenbad stopt de tolweg en kun je of lopend of met de shuttlebus naar de stuwdam. We nemen de bus, nog genoeg kilometers voor de boeg.
De stuwdam ligt op 1850 m, het doel voor vandaag, de Plauenerhütte, ligt op 2363, dus nog wel wat hoogtemeters voor de boeg! We beginnen bij de stuwdam te lopen, eerst door een tunnel en daarna op een breed en goed begaanbaar pad. Na een kwartier wordt de afslag voor de Plauenerhütte aangegeven en beginnen we te klimmen.
We hebben inmiddels de hut al wel in het zicht. De route is prachtig, om ons heen zien we gletchers en besneeuwde toppen. We gaan nog over een soort bruggetje en dan gaat het goed stijl omhoog. Na 2 uurtjes bereiken we eindelijk de hut. Het uitzicht is de moeite waard!!
Na een half uurtje bij de hut te hebben gezeten, is het tijd om weer naar beneden te gaan. Dit is ook nog een redelijke klus, maar naar anderhalf uur staan we weer bij de stuwdam en pakken we de bus terug naar de auto.
Een mooie tocht, en erg goed gedaan door de kids!

dinsdag 24 juli 2007

Regendagje

regendagVandaag hebben we een regenachtige dag achter de rug. Dus maar eens uitgebreid winkelen bij de Interspar, een supergrote supermarkt die echt álles verkoopt! Ondanks de regen vermaken de kinderen zich prima.
De één vermaakt zich met playmobile, terwijl onze puberdochter zich (mét mobieltje) met tafeltennis vermaakt met andere jeugd in het Jugendraum.
De weersvoorspellingen zijn overigens goed. Dus als het morgen inderdaad mooi weer is gaan we naar Zillergrund, één van de drie stuwmeren in het Zillertal, om van daaruit naar de Plauenerhütte te wandelen.
Hopelijk morgen dan meer daarover!

maandag 23 juli 2007

Warm dagje op de camping!

Vandaag een warme dag! We hebben begrepen dat het in Nederland niet al te best is met het weer (18 graden?) De kinderen hebben zich de hele dag in het zwembadbiorace_camping vermaakt, wij hebben lekker zitten niksen.

Het is tenslotte vakantie nietwaar? Vanmiddag werd er door de animatie voor de kinderen een Bio Race spel georganiseerd bij het meertje achter het zwembad.
Ze moesten in en om het meertje allerlei dingetjes opzoeken en hebben erg goed hun best gedaan.
Vanavond een lekker gerecht bereid op de skottel.
Denk dat we morgen ook nog een dagje rustig aan doen (er wordt in de middag nog een regenbuitje verwacht) en dat we dan woensdag de wandelschoenen maar eens onder gaan binden.