Mei vakantie Wenen 2013

 

 

Vrijdag 26 april 2013

Vertrek

Eerder deze week hadden we besloten niet zaterdag maar vrijdag aan het einde van de dag al weg te gaan. 1200 km in een dag leek ons toch wel een dikke rit.
Daarom zijn we vrijdagmiddag om half vier vertrokken. We hadden een Gasthaus op internet gevonden vlakbij Kassel ongeveer 400 kilometer rijden. Onderweg was het druk en regende het voortdurend. De laatste twee uur rijden konden de ruitenwissers het alleen in de hoogste stand aan.
Eenmaal aangekomen kregen we onze kamer, die was netjes en ruim opgezet. Snel de tassen neergezet en lekker naar het restaurant om te eten.
Na het eten hebben we nog even wat gedronken op onze kamer en zijn toen snel gaan slapen. De volgende morgen stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Rond de klok van 9 uur zijn we weer gaan rijden.

 

Zaterdag 27 april 2013

De tweede reisdag.

Ook deze tweede dag was het erg druk en heeft het tot een uur of één onafgebroken geregend.
Om half vijf zijn we bij het huisje aangekomen waar we verwelkomd werden door de eigenaar en zijn vrouw. Er stond een warme tulband voor ons klaar. Na een rondleiding door het huisje ging de eigenaar weg en hebben wij ons kunnen settelen. Het huisje is netjes en ligt op een rustige plek in het dorp. ‘s Avonds is de eigenaar nogmaals langsgeweest en hebben we allerlei tips gekregen over Wenen en de omgeving. Er is hier veel te zien en de plannen zijn dan ook al weer licht bijgesteld.

 

Zondag 28 april 2013

Voor het eerst naar Wenen.

Wenen 2013 (1)  Wenen 2013 (2)  Wenen 2013 (3)  Wenen 2013 (8)
We zijn de dag begonnen met uitslapen. Eenmaal wakker heeft Ron in het dorp verse broodjes gehaald. We hebben lekker ontbeten en hebben Carina cadeautjes gegeven want die is jarig vandaag. Na het ontbijt hebben we ons in de tuin laten ploffen en hebben we tot twee uur heerlijk in de zon gezeten. daarna zijn we naar Wenen gereden en hebben de auto geparkeerd.Vervolgens zijn we met de metro de stad ingegaan. We zijn uitgestapt bij de Stephansdom. Dan denk je dat het op zondag wel rustig zal zijn in de stad maar nee hoor, wat een drukte. Eerst zijn we de Dom ingelopen, dit is een enorme kerk waar het wemelt van de toeristen, terwijl er achter de hekken druk gebeden wordt.
Wenen 2013 (5)  Wenen 2013 (6)  Wenen 2013 (7)

 

Daarna hebben we per Weense Fiaker, een paardenkoets, een rondrit gemaakt door de stad, we hebben gekozen voor de lange rondrit, dit leek ons een mooie manier om te kijken wat we later in de week willen gaan bezichtigen. De tocht duurde ongeveer 35 minuten en koste maar liefs € 80,-
Dit was het zeker niet waard maar dat neemt niet weg dat we wel onder de indruk zijn geraakt van Wenen. Wat een mooie stad en wat een mooie gebouwen. Na de rit hebben we in een souvenirswinkeltje koelkast magneetjes gescoord voor op ons magneet bord en hebben we nog even bij de Dom rond gelopen. Omdat Carina jarig is zouden we gaan eten bij Figlmuller. Dit restaurant is de Heimat van de Wiener schnitzel. Ze maken hier sinds 1905 de beste Wiener schnitzels. We hebben geprobeerd te bespreken maar hij was al volledig volgeboekt. Daarom hadden we besloten net te doen of we gek waren (dat is niet zo moeilijk) en gewoon maar naar binnen te lopen en te vragen om een plekje. Dat plekje kregen we. Het is een sfeervol restaurant waar je in hoofdzaak schnitzel kunt eten.

Wenen 2013 (10) Wenen 2013 (9)

We hebben de huis specialiteit besteld, Wiener schnitzel met brattkartoffeln. Na een klein kwartiertje kwam on gerecht eraan en dan kijk je wel even raar op. Hij is zo groot als een pizza maar het is een schnitzel. Hij was heerlijk, geen wonder dat ze bekroond zijn vanwege deze schnitzel. Niemand kon hem op, ook Ron niet. Het scheelde niet veel maar ook Ron moest zich gewonnen geven. Daarna zijn we terug gegaan naar het huisje.
Morgen gaan we naar de Lipizzaner kijken in de Spaanse rijschool en Hofburg en als het lukt het Nieuwe raadhuis. Dat wordt een drukke volle dag.

 

Maandag 29 april 2013.

 

Gewijzigde plannen.

Toen we gisteren nog eens alles na liepen voor de dag van morgen kwamen we tot de ontdekking dat er helemaal geen voorstelling was in de Spaanse rijschool. Pas 1 mei was er weer een voorstelling. Op internet konden we gelukkig kaarten bestellen want sommige rangen waren al uitverkocht.  1 Mei gaan we dus naar de de Spaanse rijschool.

Wenen 2013 (12)  Wenen 2013 (11)  Wenen 2013 (13)

Vandaag zijn we naar Prater geweest. Prater is een permanente kermis in Wenen en als echt kermisgangers moeten we dit toch even zien. Bovendien staat hier het wereld beroemde reuzenrad waar we beslist in willen. In Prater is menig aflevering van commissaris Rex opgenomen dus dit leek ons wel een leuk alternatief. Eenmaal aangekomen in Prater hebben we even wat gegeten en zijn we in het reuzenrad gegaan. Dit wad zeker de moeite waard, een mooi uitzicht en de gondels (die lijken op bouwketen) maakten het plaatje compleet. Daarna zijn we verder door Prater gelopen. Dit was niet spectaculair maar wel grappig. Een kermis waar je behalve de klanken van pop muziek ook steeds de klanken van Strauss, Mozart en Bach hoort. De meiden zijn in de breakdance geweest en daar werd een stuk van Mozart gespeeld, hoe grappig is dat? We zijn verder nog in een tweetal achtbanen geweest, één gewone en één waar je in ligt. Het was erg rustig in Prater maar leuk om bezocht te hebben.
Wenen 2013 (16)  Wenen 2013 (17)  Wenen 2013 (18)
Omdat Prater minder tijd koste dan we hadden gedacht zijn we met de metro naar Tiergarten Schonnbrunn gegaan. Dit is de mooiste dierentuin van Europa en de eerste ter wereld. Kaiserin Sisi von Ostereich hield enorm van dieren en deze dierentuin ligt aan de rand van het paleis waarin zij met Franz Joseph woonde. Eenmaal aangekomen zijn we het park ingelopen en het is inderdaad een schitterende dierentuin. De dierenverblijven zijn in de stijl van Schloss Schönnbrunn gebouwd en het is er super netjes. Bijzonder is dat ze hier twee reuzen Panda’s hebben.
Wenen 2013 (21)  Wenen 2013 (24)  Wenen 2013 (25)
Een reuzen Panda is 55% van de dag bezig met eten, 41% van de dag bezig met rusten en 4% met andere dingen. We hebben een open sollicitatie gestuurd, Wat een heerlijk leven. Op de terug weg naar het huisje hebben we een Spar opgezocht om inkopen te doen. De geliefde rode wijn Zweigelt, Bergkäse en Bergwurst zijn weer aangeschaft. Al met al een drukke dag met zere benen als gevolg.

Morgen staat Schloss Schönnbrunn op het programma en ik weet het zeker. Morgenavond hebben we weer zere benen.

 

Dinsdag 30 april 2013

Schönbrunn.

Vanmorgen zijn we rustig wakker geworden. Eerst heeft Ron verse broodjes in het dorp gehaald en hebben we heerlijk buiten ontbeten. Het was wat nevelig en daarom een beetje fris maar het ging prima.
Rond half elf zijn we richting Wenen vertrokken om na aankomst met de Metro verder naar station Schönbrunn te rijden. Daar aangekomen was het ongeveer tien minuten lopen naar Schönbrunn.  Het park is vrij toegankelijk en je komt hier dan allerhande mensen tegen. Er zijn mensen aan het joggen, wandelen en sommigen genieten van het park.
Wenen 2013 26 (26)  Wenen 2013 26 (28)  Wenen 2013 26 (27)
Als je in Schloss Schönbrunn wilt moet je wel betalen. Eerst hebben we het park bekeken en het paleis van de buitenkant, dit zijn tenslotte de plaatjes die bekend zijn. Als je met je rug tegen de achterkant van het paleis staat kun je recht vooruit kijken naar een enorm bouwwerk op een heuvel en een vijver met fonteinen die bij het slot horen. Tussen het slot en deze gebouwen liggen paden en grasvelden met tientallen beelden van meerdere meters hoog. Als je schuin naar rechts en links kijkt kijk je via de diagonalen naar imposante bouwwerken aan het einde van deze diagonale paden. Zo heb je vanuit het paleis altijd zicht op een mooi gebouw of een fontein. Halverwege deze paden liggen ook nog weer bouwwerken in de vorm van vijvers en fonteinen. Rond deze fonteinen die lijken op een soort rotonde heb je weer meerdere paden liggen die je verder de tuinen in brengen. Het is werkelijk ongelofelijk groot.
Wenen 2013 26 (29)  Wenen 2013 26 (31)  Wenen 2013 26 (30)
Eerst zijn we naar de vijver en de berg gelopen die recht voor het paleis liggen. Hier vind je ook één van de ingangen van de dierentuin waar we gisteren zijn geweest. Dit was vroeger het park van de Keizer en zijn vrouw Sisi, die enorm van dieren hield. Bij de fontein loopt het pad omhoog naar het bouwwerk waar je tegen aankijkt als je bij het slot staat. Je hebt hier een geweldig uitzicht op het paleis. Dit zijn de plaatjes uit de Sisi films en uit de boekjes. Hierboven hebben we wat gedronken en genoten van een Sissi Torte. Dit is een taart van biscuit, chocolade mousse, nougat en likeur. Het is niet goedkoop maar dan heb je ook wat.
Wenen 2013 26 (35)  Wenen 2013 26 (33)  Wenen 2013 26 (34)
Met de buik vol zijn we vervolgens rechts naar beneden gelopen naar de Obelisk fontein. Dit is één van de fonteinen die je zie in de diagonale lanen van het paleis. Daarna zijn we terug gelopen naar het paleis om naar binnen te gaan voor een rondleiding. Het is leuk om het paleis van binnen te zien maar het is een beetje opgezet. De kamers zijn niet meer origineel omdat de wandel route er doorloopt. Je mag niet fotograferen binnen en dit wordt streng gecontroleerd. We hebben ons hier dan ook braaf aan gehouden. (dus niet). Lang leve de mobiele telefoon, ideaal voor het maken van stiekeme plaatjes.
Wenen 2013 26 (37)  Wenen 2013 26 (36)  wpid-2013-04-30-12.40.50.jpg
Eenmaal weer buiten zijn we terug gegaan naar de auto. Tijdens het eten in het huisje kwam de eigenaar nog even langs om te vragen hoe het ging en of alles naar wens was. Na even met hem gepraat te hebben blijkt de goede man een wijnkelder te hebben. Er staan nu een paar flessen met hopelijk lekkere wijnen op ons te wachten.
Dit was een zeer geslaagde dag en we kunnen iedereen die naar Wenen gaat Schloss Schönbrunn van harte aanbevelen.

Morgen gaan we naar de Spaanse rijschool, Hofburg en het nieuwe Raadhuis en misschien nog naar de familie Schuh want daar waren we vandaag te moe voor.

Woensdag 1 mei 2013

Spaanse Rijschool, Hofburg en Neues Rathaus

Omdat we kaarten hadden besteld voor de voorstelling in de Spaanse Rijschool om 11.00 uur, was het vanmorgen even ‘vroeg’ opstaan (voor vakantiebegrippen dan). Eénmaal in de auto hoorden we verontrustende berichten op het nieuws over demonstraties op het Raadhuisplein, afgesloten toegangswegen en metrolijnen die niet meer reden. Oei. Gelukkig hadden we ruim de tijd genomen om in de stad te komen (nog een uurtje over), maar toch. Aan de rand van de stand bij onze vaste parkeergarage aangekomen, was alles nog rustig. Als onze metro nu ook nog zou rijden, zou het helemaal goed gaan. Deze lijn reed gelukkig, en de volgende ook (die laatste hadden we eventueel nog kunnen laten schieten om verder te lopen). Eenmaal in de binnenstad was het wel druk, maar geen spoor van demonstranten. Wij konden dus rustig onze weg vervolgen naar de Spaanse rijschool.
Wenen 2013 (44)  Wenen 2013 (39)  Wenen 2013 (42)
Nadat we de tickets hadden gehaald hadden we zelfs nog  tijd voor een kop koffie. Daarna zijn we richting zaal vertrokken voor de voorstelling. Als eerste kregen we een show te zien met jonge Lipizzaners. Jonge Lipizzaners hebben nog niet allemaal de beroemde witte kleur en zijn nog wat speels. Maar wel erg lief om te zien. Voordat de ruiters de uitvoering starten, brengen ze altijd een groet aan het schilderij van Kaiser Karel I, de oprichter van de Spaanse rijschool. Dit doen ze ook aan het einde van hun uitvoering, voordat ze de bak verlaten. Na de jonge paarden werd het tijd voor het echte werk. Er volgden verschillende voorstellingen met sierlijke passen, sprongen en manoeuvres. Erg bijzonder was het solo-optreden van een ruiter die met één hand zijn paard leidde. Helemaal onder de indruk verlieten we na anderhalf uur de Spaanse Rijschool.
Wenen 2013 (41)  Wenen 2013 (43)  Wenen 2013 (40)
Eénmaal buiten had de temperatuur van 28 graden Wenen wel weer bereikt. We zijn door en rondom het Hofburgcomplex gewandeld, waar Kaiser Franz Joseph en Sisi ook hebben gewoond. In het park bij het beeld van Mozart hebben we even lekker op een bankje geluncht. Daarna zijn we naar het Neues Rathuas gewandeld. Hier waren de sporen van de demonstratie van vanmorgen nog wel te zien. Daarna zijn we door de stad weer richting centrum vertrokken,onderweg nog wat souvenirs gescoord en een terrasje gepikt.
Wenen 2013 (49)  Wenen 2013 (48)  Wenen 2013 (46)
Eigenlijk wilden we nog een kijkje in het Opera gebouw nemen maar deze was maar tot 15.00 uur open geweest, dus dat lukte niet meer. Met de Metro zijn we teruggereden naar de parkeergarage en vervolgens weer terug naar ons huisje in het Wienerwald.
Wenen 2013 (52)  Wenen 2013 (51)

 

 

Donderdag 2 mei 2013

De Opera


Wenen (53) Wenen (58) Wenen (60)

Gisteren was het helaas niet meer gelukt het Weense Staatsopera gebouw te bekijken. Daarom vandaag wederom op weg naar Wenen. Omdat we ruimt op tijd waren, zijn we eerst nog even een stukje de Kärtnerstrasse, de winkelstraat, ingelopen om vervolgens weer terug te keren naar het Operagebouw voor onze rondleiding. De rondleiding begint inde grote ontvangsthal. Vervolgens mochten we een kijkje nemen achter de coulissen. Daar was het een drukte van belang. Gemiddeld worden hier in vier dagen drie verschillende producties getoond. Voor deze avond stond er een voorstelling van ‘De Vliegende Hollander’ op het programma. De opbouw van het decor was in volle gang. Vervolgens mochten we de grote zaal zelf bekijken en plaatsnemen op de stoelen. Bij het beroemde Weense Operabal worden alle stoelen uit de zaal gehaald.
Wenen (63)  Wenen (61)  Wenen (62)
Het goedkoopste kaartje hiervoor kost EUR 250, je kunt ook een Lounge huren voor ongeveer EUR 18.000, daar komen dan de kaartjes voor de gasten nog overheen, en ook het eten en drinken is niet inbegrepen. De meeste Wenen volgen het bal dan ook op de televisie. Andere voorstellingen zijn goedkoper te volgen, gelukkig. Daarna volgend er nog verschillende ruimtes, waaronder de kamer waar de Keizer in de pauzes altijd zijn thee dronk. Al met al weer een prachtige middag, echt leuk om dit gebouw eens van de binnenkant te bekijken!
Wenen (67)  Wenen (66)  Wenen (65)  Wenen (64)

Na het bezoek aan de Opera was het tijd voor koffie. Omdat het beroemde Hotel Sacher, daar waar ooit de beroemde Sachertorte is gecreëerd, vlak naast het Operagebouw ligt, was de keuze voor de locatie niet zo heel moeilijk. Een (veel te) klein stukje Sachertorte kost hier echter wel EUR 4,90. Maar wel heel heel lekker! En hiermee hebben we dan afscheid van Wenen genomen. Prachtige stad, veel gezien, heel veel indrukken, heel mooi, maar ook vermoeiend. Daarom morgen, onze laatste dag in het Wienerwald, een rustige relaxdag voordat we weer huiswaarts keren.
Wenen (54)  Wenen (56)  Wenen (69)

 

Vrijdag 3 mei 2013

Jausen en Relaxen

Eén van de vele tips die we van onze huiseigenaar hebben gekregen, was Jausen (lunchen)  bij de Familie Schuh. De Familie Schuh heeft een boerderij buiten het dorp met zelfgemaakte kaas, worst, vruchtensappen en wijn. Rond lunchtijd dus eerst maar naar de Familie Schuh. Dit bleek een goede tip van de huisbaas! Op het terras, in het zonnetje met een prachtig uitzicht over het Wienerwald en een Burcht hebben we genoten van allerlei heerlijkheden, zowel zoet als hartig.
Wenen 2013 (70)  Wenen 2013 (71)  Wenen 2013 (73)

Na de lunch zijn we verder gereden naar het plaatsje Baden, waar zich een heerlijk Wellness Centrum bevindt met o.a. een zwavelbad. Hier zijn we even heerlijk bijgekomen van onze drukke week, en zijn we weer helemaal fit voor de thuisreis!
Wenen 2013 (76) Wenen 2013 (74) Wenen 2013 (80)