Kerstvakantie 2009

Zaterdag 19 december 2009

De dag van vertrek.

arreslee12

‘S morgens hebben we de wekker gezet om kwart voor 4 met de bedoeling om om 5 uur te gaan rijden richting Grächen in Wallis in Zwitserland. De weersvoorspellingen waren met name voor Zwitserland erg slecht en we wilden niet te laat aankomen. Uiteindelijk zijn we om kwart over 5 vertrokken. Al snel bleek dat de ruitensproeiers van Cor en Magriet bevroren waren, waardoor met het vele zout de ramen om de 10 kilometer schoongemaakt moesten worden. Wij hadden geen last van bevroren sproeiers maar zodra wij de ramen schoon wilden spuiten, bevroor het water meteen (ondanks de extra antivries). Lastig dus. Dit heeft voor veel oponthoud gezorgd gedurende de hele dag. Ook hebben we een probleempje met de door mij zo geliefde Mondeo. Ongeveer 1x per half uur valt het hele dashboard uit om zich vervolgens weer opnieuw op te starten, alle instellingen van radio, navigatie e.d zijn dan wel weg. Eenmaal in Zwitserland kregen we als snel te maken met sneeuwbuien die er ook niet voor zorgden dat we lekker konden opschieten. Rond 6 uur zijn we gaan eten bij een wegrestaurant om vervolgen rustig verder te rijden. Eenmaal van de autotrein Kandersteg-Goppenstein af was er geen sneeuw meer en konden we het laatste stuk lekker opschieten. Rond negen uur waren we bij het huisje, snel alles het klere stuk naar boven brengen en uitpakken. Morgen zien we wel weer.

Zondag 20 december 2009.

Dag één.

We hebben lekker geslapen en gaan vandaag naar de Kerstmarkt in Visp. Eerst lekker ontbijten met warme broodjes en de kids willen natuurlijk de sneeuw in. Het is erg koud vandaag en maar toch houden de kids het wel even vol in de tuin. Ze hebben een sleebaan gemaakt en suizen de hele ochtend van de heuvel af.

  zwitserland 2009 (10)  zwitserland 2009 (9)

zwitserland 2009 (13)

zwitserland 2009 (14)Wij zitten lekker binnen te genieten van een lekker warmzwitserland 2009 (3) bakkie leut. Uiteindelijk zijn we rond half twee naar Visp gereden. Daar zou een grote kerstmarkt zijn met een optreden van de Weather girls, nou die girls vonden het weather denk ik te koud want wij hebben ze niet gezien!  Toen we aankwamen stond daar de Coca Cola truck en aangezien we die in het klein hebben moest hij toch even op de foto. De markt was niet groot maar wel leuk, er waren stalletjes met allerlei dieren waaronder Alpaka’s.
Wij kenden deze beesten niet maar die zijn leuk!!! We willen er ook één.Midden op de kerstmarkt ruiken we ineens de geur van gesmolten kaas en dat kan maar een ding betekenen ….. Raclette. Raclette is een gepofte aardappel met gesmolten kaas, zilveruitjes en augurk….. heerlijk.

We bestellen 3 porties (Larissa wilde niet) en als we willen afrekenen zegt de goede man: es ist um sonnst en dus zaten we lekker met zijn allen aan de Raclette. Vervolgens zijn we met zijn allen de markt opgelopen en hebben we lekker een braadworstje gekocht ook hebben we allerlei specialiteiten van de streek gekocht om lekker op te eten bij de borrel. Er waren veel glühwein tentjes. De markt was niet zo mooi als de Duitse kerstmarkten maar het was hartstikke gezellig.

zwitserland 2009 (2)  zwitserland 2009 (1)  zwitserland 2009 (15)
We hebben met zijn allen nog even boodschappen gedaan in Visp want de winkels waren open, en zijn vervolgens weer naar het huisje gereden. De dames en de kinderen zijn direct naar boven gegaan, de kinderen om te sleeën en Carina en Magriet om het huisje aan de buitenkant op te vrolijken met kerstverlichting. Cor en ik zijn nog even langs de beheerder gegaan want Cor en Magriet hebben de kachel stuk brrrrrrrrrrrrrrr…….. gelukkig hebben ze van de beheerder een elektrisch kacheltje meegekregen. Vanavond drinken we zoals gewoonlijk gezamenlijk een borrel.

zwitserland 2009 (6)

 zwitserland 2009 (5)  zwitserland 2009 (4)

 Het is nu acht uur ‘s avonds en het sneeuwt, misschien kunnen we morgen wel niet weg omdat we zijn ingesneeuwt, spannend… wordt vervolgd…..


Maandag 21 december 2009         

kat32[1]        ……helaas niet ingesneeuwd. Er is ongeveer 10 centimeter gevallen vannacht.                                           

zwitserland 2009 (12)Vandaag hebben we een rustdag ingepland zodat de kinderen kunnen spelen in de sneeuw en wij lekker op de bank met een boek. De kinderen zijn rond tien uur na het uitgebreide ontbijt naar buiten gegaan om hun sleebaan te proberen met de vers gevallen sneeuw. Ze hebben hem sneller gemaakt en ze hebben er bochten in gemaakt. Hij is nu zo snel dat ze twee tuinen verderop pas stil staan. Rond twaalf uur kwamen ze binnen om met zijn allen Monopoly te spelen, wij zijn dan ook maar naar    Cor en Magriet vertrokken want vier kinderen die tegelijk alleen maar praten wordt je wel moe van. Om twee uur zijn we naar Gächen gegaan om boodschappen te doen. Vanavond eten we fantasie schnitzel met Jägersaus Rösti en rode kool. Rond drie uur waren we terug en zijn de kinderen weer gaan sleeën en dat doen ze nu (half 6) nog. Vanavond wordt er weer sneeuw verwacht dus wie weet zijn we morgen ingesneeuwd……….

 zwitserland 2009 (12)kat43[1]

Dinsdag 22 december 2009  

Gisteravond en vannacht heeft het weer licht gesneeuwd, er is een mooi laagje op de bomen gevallen en dat geeft een mooi winters gezicht. We zijn lui vandaag en kunnen moeilijk op gang komen. We hebben eerst lekker ontbeten met echt Zwitsers brood (erug lekker) en vervolgens zwitserland 2009 (16)zijn de kinderen gaan sleeën in de tuin. Ze hebben ook een bunker gebouwd met heuse stoelen en een tafel van sneeuw erin. Toen ze koud en verkleumt waren zijn ze binnen met zijn allen Monopoly gaan spelen?? in het Duits?? maar goed als ze het maar leuk vinden. Cor en Magriet zijn toen naar boven gegaan om dezelfde reden als wij gister naar beneden. We hebben gezamenlijk lekker koffie gedronken en bedacht dat we maar met zijn allen naar de Hannigalp moesten om te gaan rodelen! nou dat was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. We hebben eerst nog even boodschappen gedaan en zijn uiteindelijk met de gondelbaan naar boven gegaan. Eenmaal boven hebben we ons tegoed gedaan aan wat lekkers in het restaurant  en zijn we in een heuse Iglo geweest, Carina en Magriet hadden sjans met een vreemde vogel en het is maar goed dat die vogel afdroop want anders….. vervolgens zijn we aan de afdaling per slee begonnen. Het is een erg lange rodelbaan met steile stukken waar de snelheden behoorlijk oplopen. De kids gierden naar beneden zoals op de foto’s wel te zien is en wij zijn gewoon naar beneden gelopen. We hebben de middag afgesloten met een glas glühwein en de kinderen met sleeën in de achtertuin , hoe kan het ook anders. Morgen is het plan om naar Zermatt te gaan maar of dat gaat lukken weten we niet want er wordt behoorlijk wat sneeuw verwacht, dus misschien…………….

zwitserland 2009 (17)  zwitserland 2009 (18)

zwitserland 2009 (20)  zwitserland 2009 (21) zwitserland 2009 (19)

zwitserland 2009 (23)
zwitserland 2009 (22)  zwitserland 2009 (25)  zwitserland 2009 (24)

Woensdag 23 december 2009

zwitserland 2009 (27)

Zoals te zien is op de laatste foto’s is het gisteravond behoorlijk gaan sneeuwen. Er is ongeveer 30 cm bijgevallen en dat geeft  een hele mooi plaatje als je wakker wordt. We zouden vandaag naar Zermatt maar omdat het maar beleef

sneeuwen durfden we dat niet goed aan. Uiteindelijk was dit een verkeerde inschatting want het werd droog en het zonnetje kwam er voorzichtig door. Toen hebben we het plan opgepakt om naar Gasenried te wandelen en daar in oma’s raclette stube wat te gaan drinken.Maar eerst hebben we rustig aangedaan en hebben de kinderen in de tuin een nieuwe sleebaan gemaakt, een Iglo en een sneeuwman. De wandeling was erg mooi. we hebben er een uurtje overgedaan de heenreis maar dat kwam omdat er heel veel foto’s gemaakt werden. We hebben paarden gezien die in de sneeuw aan het spelen waren en dat vond Anniek natuurlijk geweldig. In het bos waande je je in een verhaal van Charles Dickens, het was er betoverend mooi net een sprookje. In oma’s raclette stube hebben we wat gegeten en gedronken, de kinderen ijs, de dames Chocokuchen en ik heb natuurlijk raclette gehad. De terugweg ging een sneller alhoewel we daar ook voldoende foto’s hebben gemaakt. Iemand had langs het pad allemaal kaarsje gezet en aangestoken. Dat pad leidde uiteindelijk naar een monumentje. Het was erg leuk om te zien.

zwitserland 2009 (28)  zwitserland 2009 (29)

zwitserland 2009 (30)  zwitserland 2009 (26)

 

 Donderdag 24 december 2009

zwitserland 2009 (32) zwitserland 2009 (31)  zwitserland 2009 (33)

Vandaag lijkt het weer goed dus gaan we naar Zermatt. Eerst koffie drinken en vervolgens met de auto naar beneden. We wilden eerst met de trein vanaf St Niklaus maar die gekke Zwitsers vragen 30,- euro voor een ritje van 10 minuten, met de auto dan maar. Eenmaal in Täsch aangekomen pakken we de trein naar Zermatt.
Zermatt is autovrij dus vandaar. Eenmaal in Zermatt aangekomen gaan we eerst winkelen. Je kunt je hier heerlijk vergapen aan horloge’s die we niet kunnen betalen en kledingstukken waar wij een hele garderobe voor aanschaffen. De kinderen hebben leuke souvenirs gekocht. Nadat we de hele winkelstraat hebben doorgelopen zijn we zwitserland 2009 (39)aan het einde van de  einde van de winkelstraat lekker in een restaurant gaan zitten om wat te eten en te drinken. De dames hadden chocolademelk met een apfelstrüdel met warme vanille saus en ijs, en pappa had een bord  spaghetti en een heelijke kop hete chocolade melk. Daarna zijn we nog een stukje doorgelopen om te kijken of we de Matterhorn konden zien, helaas was het te bewolkt om er ook maar iets van te kunnen zien.

Om drie uur zijn we naar het Matterhorn museum gegaan in het centrum. In dit museum is onder de grond een hele straat nagebouwd en zijn er allerlei oude klim attributen te zien. Ook is er het afgeknapte touw te zien van de man die bij  de eerste expeditie naar de top heeft meegedaan, hij heeft het alleen niet meer kunnen navertellen(het touw is geknapt). Hij is samen met vier anderen om het leven gekomen en zijn lijk is nooit terug gevonden, alleen het touw een hoed en één schoen, ook werden er filmpjes vertoont over de eerste beklimming en van de berg rettungdienst. Al met al beslist de moeite waard. Toen we weer buiten kwamen regende het. Op het marktplein voor het museum verzamelden zich een groepje kinderen met fakkels en sterretjes die kerstliedjes speelden op hun blokfluit. Toen nog even wat boodschappen doen en vervolgens hebben we ons opgemaakt voor ons kerstmaal bij restaurant de Gouden bogen.( beter bekend als de mac) Toen we daar buiten kwamen regende het redelijk hard en dat doet het nu nog (22:00 uur) Hopelijk gaat het over in sneeuw vannacht en kunnen we morgen nog een rustige dag genieten van de sneeuw.

zwitserland 2009 (34)  zwitserland 2009 (35)zwitserland 2009 (40)  zwitserland 2009 (41)

Matterhornmuseum

zwitserland 2009 (38)  zwitserland 2009 (37)  zwitserland 2009 (36)

25 december 2009

Eerste kerstdag.

zwitserland 2009 (42)  zwitserland 2009 (44)  zwitserland 2009 (43)

Vandaag is het eerste kerstdag en tevens de laatste dag van onze vakantie. We hebben besloten rustig aan te doen en alleen even naar het dorpje te gaan om boodschappen te doen. Eerste lekker rustig en uitgebreid kerst ontbijten met suikerbrood warme croissants en kerststol.

Daarna zijn we rustig gaan

inpakken en hebben we koffie gedronken. Door de regen en dooi van gisteren is de sneeuwpop gesneuveld en ligt er zielig bij. Vandaag vriest het weer en heeft het bijna de hele dag gemotsneeuwd. De kinderen konden niet meer op de sleebaan want die was stijf bevroren en daarom hebben ze de hele tijd van allerlei spelletjes gedaan. Aan het einde van de middag was er

voldoende sneeuw gevallen om er nog één keer van te genieten en konden ze nog lekker op de schotels naar beneden roetsjen.

Rond vijf uur zijn we begonnen met het klaarmaken van het kerstdiner wat bestond uit Rösti, varkenshaas in champignonsaus, rode kool en asperges. Als toetje hadden we vanille pudding met ijs.

Morgen willen we proberen om rond negen uur te gaan rijden en dan zit het er weer op……….

zwitserland 2009 (46)  zwitserland 2009 (45)

26 december 2009

Tweede kerstdag.

Vandaag moeten we weer naar huis. We zijn op tijd opgestaan en proberen om negen uur te rijden maar eerst nog een uitgereid kerstontbijt het is tenslotte tweede kerstdag. Ron kwart voor negen zijn we vertrokken richting Nederland met de bedoeling om rond tien uur ‘s avonds thuis te zijn. Nadat we de nodige file’s ontlopen hebben komen we rond 6 uur in Venlo aan waar we ons kerstdiner bij de MC Donalds hebben genuttigd. Dan nog een paar uurtjes naar huis waar we rond kwart voor tien zijn aangekomen, uitpakken en dan lekker op bed.

zwitserland 2009 (47)

zwitserland 2009 (48)  zwitserland 2009 (49)

De reis is goed verlopen . Zwitserland is en blijft een mooi land en dan die winterse plaatjes…het is echt genieten