Samnaun

Samnaun (4)Samnaun

Samnaun (Reto-Romaans: Samingnun) is een gemeente in het Zwitserse kanton Graubünden.

De gemeente Samnaun bestaat uit de bergdorpen Samnaun, Compatsch, Laret, Ravaisch en Samnaun-Plan. Dichtbij ligt het Oostenrijkse Ischgl. Tot 1912 was de plaats vanwege zijn geïsoleerde ligging alleen via Oostenrijk bereikbaar. In tegenstelling met het Unter Engadin wordt hier geen Reto-Romaans maar Tiroler Duits gesproken en is de bevolking rooms-katholiek gebleven. Samnaun verwisselde in de negentiende eeuw het Retoromaans voor het Tirools en is daarmee de enige plaats in Zwitserland waar men een Beiers dialect spreekt – alle andere Zwitserduitse dialecten zijn Alemannisch.

Samnaun ligt net als het Italiaanse Livigno in een douane vrije zone. Veel mensen komen speciaal naar hier om rookwaar, drank, benzine en luxe goederen te kopen. ‘s Winters ontpopt de plaats zich samen met het aangrenzende Ischgl als een belangrijk wintersportcentrum en skigebied; de Silvretta Arena.

‘s Zomers is Samnaun een geliefde plaats bij bergwandelaars. In het omringende gebergte, met als hoogste top de Muttler (3294 m) van de Samnaungroep, is een groot aantal gemarkeerde wandelingen uitgezet.

Samnaun is ook de plaats waar jaarlijks het wereldkampioenschap Kerstman/Sinterklaas wordt georganiseerd, de zogenaamde Clau Wau-kampioenschappen. In 2008 behaalde een Belgische delegatie er de zesde plaats.

(bron: Wikipedia)

Ons verhaal

Voor ons is Samnaun altijd een vlucht voor als het echt slecht weer is. We gaan dan een dagje shoppen in deze Zwitserse plaats.

Samnaun ligt ongeveer 150 kilometer van het Zillertal. Het grootste gedeelte van de reis gaat over de autobahn de laatste kilometres door het Oberinntal. Uiteindelijk gaat je het laatste deel van de reis over een pas met scherpe hardspelbochte en sterke stijgingen. De uitzichen die je hier hebt zijn erg mooi, het landschap is er ruig en groen.
Halverwege de pas passeer je de doune post want Zwitserland valt buiten de Europese Unie, het is eigenlijk zot dat je hier nog gecontroleerd wordt door bewapende doune beambten.

Eenmaal in Samnaun is het een kwestie van een plekje voor de auto zoeken en het cenrum inlopen. Het centrum bestaat uit drankwinkels, souvernirwinkels, horlogewinkels, juweliers en hotels. Een supermarkt zul je hier niet vinden.

De drank, parfum, horloge’s, en benzine zijn hier belastingvrij en dus echt spotgoedkoop. Het probleem is dat je vanwege de strenge controle bij de grens niet teveel kan meenenen dus dat is wel jammer. Wat opvalt is de enorme hoeveelheden suiker die hier staan uitgestalt en worden verkocht.

Samnaun ligt redelijk hoog en we hebben dan ook al menig keer hier gelopen dat het sneeuwde.

Het is een leuk uitje, en je komt er met een volle tank voor weinig en wat goedkope drank,parfum en sieraden weer vandaan.

Samnaun (3)  Samnaun (2)  Samnaun (1)