Als je met de auto via Munchen en Rosenheim richting Salzburg rijdt, zie je als eerste de Hohensalzburg op een heuvel liggen. Dit is een duidelijk herkenningspunt waardoor je weet dat je de historische stad Salzburg hebt bereikt!
Overal in de Altstad van Salzburg kun je de vesting hoog boven de stad uit zien torenen. Op de voorgrond zie je de barokke kerktorens en vooral bij zonnig weer steekt de witte Hohensalzburg prachtig tegen de strakblauwe hemel af.
Via een steil wandelpad of een tandradbaan (Festungbahn) kun je naar boven. De wandeling is prachtig, Salzburgers prefereren het pad boven de tandradbahn. De Bahn is al in 1892 gebouwd, maar nu aan de moderne tijd aangepast. De laatste modernisering stamt uit 1991. De Bahn wordt goed onderhouden en dient ook als bevoorradingsvoertuig voor de restaurants van de vesting. De Bahn is 198 meter lang en stijgt naar 98 meter hoogte. De reis duurt ongeveer 1 minuut.
Boven kom je eigenlijk in een klein dorpje terecht. Je vindt hier een restaurant en een grote souvenirwinkel (mooi, stijlvol). Via kleine straatjes kom je op een groot plein. Via de kanonsgaten in de muur heb je prachtige uitzichten over de stad. Aan de noordzijde ligt de Altstadt, aan de zuidzijde kijk je uit op de moderne wijken van de stad, Schloss Leopoldskron en het begin van het Oostenrijkse Alpenlandschap.
Salzburg pretendeert met deze Hohensalzburg de grootste en best bewaarde vesting van Europa te hebben. Al in 1077 werd met de bouw begonnen, tot ver in de 17e eeuw werden voortdurend verbeteringen aangebracht. Het aanzicht van de hedendaagse Hohensalzburg is in de 15e eeuw gecreëerd. Aanvankelijk diende de vesting als schuilplaats voor de aartsbisschoppen van de stad. Alleen Napoleon heeft de vesting kunnen veroveren. Hij nam alles mee wat zijn soldaten konden dragen en is weer vertrokken. Verder is de vesting nooit veroverd.
Het verhaal gaat dat de Salzburgers één koe hadden, die ze iedere avond een andere kleur schilderden. Ze lieten deze koe buiten de vesting lopen, zodat het leek alsof er veel koeien waren. Dit duidde dan op veel proviand, waardoor de aanvallende partij het idee kreeg dat de Salzburgers het lang uit zouden kunnen houden op de burcht. Voor de meeste vijanden was dit genoeg om weer te vertrekken!
De Hohensalzburg heeft ook lange tijd dienst gedaan als gevangenis. Een van de bekendste bisschoppen, Wolf Dietrich von Raitenau, heeft hier tot zijn dood gevangen gezeten. Hij leefde op het toppunt van de zoutrijkdom en heeft de stad aan veel prachtige gebouwen geholpen. Hij had echter een ‘geheime’ vrouw en 12 kinderen. Toen hij voor die 12 kinderen het prachtige Schloss Mirabelle met tuinen liet bouwen, vond de Paus in Rome het wel genoeg geweest en liet de bisschop gevangen zetten in de Hohensalzburg. Hij bracht hier in een donkere kamer zijn laatste jaren in eenzaamheid door.
Tot aan de tweede wereldoorlog is de Hohensalzburg een gevangenis geweest. Nu is het met name een evenementslokatie en toeristische bezienswaardigheid. Er wonen ook mensen, met name kunstenaars die de Festung met hun kunst moeten promoten. Ze kunnen hun huis bereiken met de auto, al is het niet de bedoeling dat ze dat iedere dag doen. In principe maken ook zij gebruik van het wandelpad of de Festungsbahn.
(bron: http://www.salzburg-nu.nl)
Ons verhaal
Ons verhaal sluit helemaal aan bij bovenstaand. Om de vesting in zijn geheel te bekijken ben je wel een dag nodig en we denken dat je dan nog niet alles gezien hebt.
Het is een dorp op zich.