Brixen/ Bressanone in Italië

Brixen/ Bressanone in Italiëuitstapje brixen (2)

Brixen (Italiaans: Bressanone) is een stad en een gemeente in de Italiaanse autonome provincie Bozen-Zuid-Tirol. Het is na Bozen en Meran de grootste stad in de provincie.

De stad, vroeger voluit Brixen am Eisack geheten, ligt in het Eisacktal, ongeveer 40 km ten noorden van Bozen en 45 kilometer ten zuiden van de Brennerpas, die sinds 1919 de grens tussen Noord- en Zuid-Tirol en daarmee de grens tussen Oostenrijk en Italië vormt. In Brixen komen de rivieren Eisack en Rienz bij elkaar.

Van de bevolking heeft 73,1% Duits als moedertaal, 25,7% Italiaans en 1,2% Ladinisch.

Geschiedenis

De stad werd in 901 gesticht, waarmee het de oudste stad van Tirol is. Gedurende vele eeuwen was de stad de zetel van het prinsbisdom Brixen, die in geheel Tirol invloed hadden. De belangrijkste bisschop is bisschop Poppo, die in 1048 tot paus Damasus II werd gekozen. Tegenwoordig behoort Brixen tot het bisdom Bozen-Brixen. Op 9 augustus 2008 werd paus Benedictus XVI ereburger van Brixen.

Ons verhaal

Omdat het in het Zillertal toch weer regent vandaag, zoeken we zelf de zon wel op. We gaan een dagje naar de zuiderburen, Italië. Brixen lijkt ons een leuk stadje om eens rond te kijken. Na de koffie vertrekken we over de Brenner Pas naar het, hopelijk, zonnige zuiden. Op zo’n 120 km van de camping ligt het Italiaanse stadje Brixen.

Hoe dichter we in de buurt komen, hoe beter het weer wordt. Uiteindelijk stappen we bij zo’n 23 graden en een lekker zonnetje uit de auto.
Brixen is een leuk stadje met in het centrum pastelkleurige huisjes en een prachtige Dom, die we natuurlijk ook uitgebreid bezichtigen. Ook zijn er leuke winkeltjes. Na een tijdje te hebben rondgelopen, echt italiaans ijs, cappucino, espresso en pizza te hebben verorberd keren we weer om. Vlak voor de Brenner vallen helaas de eerste sputters al weer….., maar we hebben in elk geval vandaag genoten van een heerlijk zonnetje!!
Brixen of Bressanone zoals de Italianen het plaatsje noemen is zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Tussen de middag is wel alles gesloten, want ze houden hier siësta.

uitstapje brixen (1)  uitstapje brixen (3)