Achensee

De Achensee

De Achensee is een meer in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.  Het meer ligt dertig kilometer ten noordoosten van Innsbruck, ten noorden van Jenbach dat in het Unterinntal ligt.uitstap achensee (1) Samen met het Achental vormt het de grens tussen het Karwendelgebergte in het westen en de Brandenberger Alpen in het oosten.

Het meer, gelegen op een hoogte van 929 meter, heeft een oppervlakte van 6,8 km², bij een lengte van negen kilometer en een breedte van één kilometer. Het is daarmee het grootste meer in Tirol. Op het diepste punt is het meer 133 meter diep.

De Achensee werd oorspronkelijk naar het noorden ontwaterd via de Ache en de Isar. Sinds de bouw van een waterkrachtcentrale bij Jenbach in 1927 wordt het water echter hoofdzakelijk, via een hoogteverschil van 380 meter, in de Inn geleid. Als gevolg van de aangelegde stuwdam is de waterspiegel dusdanig verhoogd, dat het meer inmiddels een inhoud van 66 miljoen kubieke meter water heeft. In de winter wordt echter het waterpeil verlaagd, waardoor de precieze omvang moeilijk is vast te stellen.

Om het toerisme in de regio te bevorderen werd in 1887  het eerste stoomschip te water gelaten om het meer te bevaren. Sinds 1889 ontsluit ook de zeven kilometer lange Achenseebahn, een smalspoortandradbaan tussen Jenbach en Seespitz, het gebied.

Plaatsen aan de Achensee zijn Pertisau, Maurach, en Achenkirch.

(bron Wikipedia).

Ons verhaal

De Achensee bezoeken we iedere vakantie die we hier doorbrengen minimaal één keer.uitstap achensee (5) Met name als het erg warm is kun je hier prima vertoeven.
De Achensee is altijd fris en als het dan een beetje waait kun je heerlijk in Pertisau over de boulevard lopen en op een terrasje zitten.

Meestal als we hier zijn huren we een fluister bootje en gaan we het meer op. We genieten dan van de bergen om ons heen en de heerlijke rust van het water.
De kinderen mogen om de beurt een stukje sturen en zo vliegt de tijd voorbij.

De Achensee is vanaf Fügen ( Zillertal) binnen een half uur te bereiken.
Het landschap is hier veel grilliger dan in het Zillertal.

Je kunt in Pertisau met de Karwendelbahn omhoog. Dit is een karakteristieke kabelbaan waar 4 gondels achter elkaar hangen. Hierboven kun je heerlijk wandelen maar ook heerlijk eten en drinken. Direct boven bij de baan is een restaurant maar als je even een stukje loopt vind je op 30 minuten afstand een restaurant waar je heelijk kunt zitten. Ze serveren hier onder andere verse karnemelk.

Aan de andere kant van het meer in Maurach kun je met een grote kabelbaan omhoog. Ook hier kom je in een uitgebreid wandelgebied, spectaculair hier is de stalen adelaar(soort delta vlieger. Hier hang je met vier man onder. Vervolgens wordt je een paar honderd meter omhoog getrokken en weer losgelaten.

Kortom de Achensee is een prachtig gebied om te zijn.

uitstap achensee (4)  uitstap achensee (7)  uitstap achensee (6)